Thuiswerken is al lang geen uitzondering meer

De trend die we de laatste jaren opmerken ivm. thuiswerken neemt nu een exponentiële groei. Nood breekt wet .... Maar ook na deze periode zal telewerken een groter deel zijn van het nieuwe normaal. Veel bedrijven zien in de huidige situatie duidelijk een opportuniteit om het thuiswerken sterk te integreren in hun organisatie. Met als direct gevolg een positieve invloed op het fileprobleem, efficiëntie, mooiere lucht, ….

Doorheen de jaren hebben we de nodige expertise opgebouwd om thuiswerken naadloos te integreren in de privésfeer. Maar niet iedereen heeft de luxe van een afzonderlijk kantoor. In deze periode van corona maatregelen is zelfs een thuiskantoor vaak onvoldoende indien meerdere mensen van thuis uit werken met telefoon en videogesprekken.Thuiswerken vraagt een andere organisatie.

De strikte scheiding tussen werk en privé valt volledig weg en het wordt een blend van de twee werelden. Mensen die het niet gewoon zijn ondervinden nu dagelijks de gevolgen van een andere dag-invulling. De meest genoemde redenen waarom mensen aan ons een oplossing vragen voor thuiswerk, zijn bijvoorbeeld te weinig ruimte om efficiënt te werken, geen rust bij het lawaai van de kinderen, hoofdpijn bij langdurig gebruik van een hoofdtelefoon, ….

Vaak wordt bij ons ook de vraag gesteld hoe we kunnen helpen bij een ruimte om thuiswerk te bevorderen. De eerste stap is grondig evalueren welke ruimte het best aanvoelt om productief te kunnen werken. Anderen verkiezen de woonkamer om redenen zoals sfeer, ruimtegevoel of niet afgezonderd zijn van de rest van het gezin. De tweede stap is het analyseren van de werkuren. Wordt er typisch tijdens de kantooruren gewerkt of vloeit werk en privé door elkaar doorheen de dag. De volgende stap is het soort kantoorwerk. Hierbij denken we aan het aantal dossiers die moeten kunnen weggeborgen worden. Is de computer een desktop of laptop, zijn er 2 schermen nodig, zijn videogesprekken ook in normale omstandigheden een veel gebruikt communicatiemiddel, … Die laatste is een goed voorbeeld van een functie die vaak over het hoofd werd gezien. Afhankelijk van de inplanting van het thuiskantoor toon je mogelijks meer van je leefomgeving dan waar je zich goed meevoelt.

Pas als alle voorgaande vragen voldoende uitgediept zijn kan het ontwerp starten die uiteraard rekening houdt met de beschikbare ruimte en alternatieven. In bestaande woningen hebben we dikwijls niet de luxe om de inplanting te laten aansluiten met alle criteria. Het is belangrijk om voldoende stil te staan bij de gevolgen van elk compromis vooraleer definitieve beslissingen te nemen.Thuis kantoor alternatieven

Meer en meer wordt de keuken open, familiaal, imago-minded en hyperbelangrijk in het dagelijks leven en kan een gesloten nis naast de keukenwand een uitstekende oplossing zijn voor mensen met weinig beschikbare ruimte, die slechts sporadisch of een beperkte tijd per dag thuiswerken. Of in de leefruimte kan een nis geïntegreerd worden, om toch een rustgevende omgeving te creëren.


Bij ruime slaapkamers kan er gewerkt worden met een stuk scheidingswand voor mensen die het belangrijk vinden om de kantooromgeving zoveel als mogelijk te simuleren. Of die veel telefoon of videogesprekken hebben zodat ze afgescheiden zijn van de rest van het gezin en gelijktijdig een professionele achtergrond nodig hebben voor de webcam. Daarbij wordt dikwijls geopteerd om met de rug naar een egale muur of een scheidingswand die net hoog genoeg is om het ruimtegevoel niet helemaal weg te nemen.


Een typische fout bij het werken in aparte ruimte is onvoldoende aandacht aan de samenstelling van de deur en de manier waarop de deur in de muur wordt ingewerkt waardoor hinder van gesprekken toch te groot is of te veel huiselijk lawaai te horen is tijdens het werken.


Je merkt dat de mogelijkheden zeer groot zijn waardoor de kans op verkeerde beslissingen ook zeer groot is. En dan spreken we nog niet over de technische aspecten zoals verlichting en akoestiek die een immense impact hebben op de productiviteit en te snelle vermoeidheid dienen te vermijden. Dit kan opgelost worden door dempend materiaal te gebruiken in de achterwand van het bureau-gedeelte. In veel gevallen is een combinatie van plafond- en wandoplossingen noodzakelijk. Soms doet een akoestisch spanplafond of een decoratief akoestisch paneel wonderen.


Met deze bovenstaande tips kan de woonbeleving van je ‘thuis’ een echte troef zijn om optimaal te functioneren.Wens je meer te weten hoe wij deze realisaties aanpakken? Maak een afspraak met onze speciaal opgeleide interieurarchitecten en contacteer ons via info@fraeye.be of 051/46.79.80.


Deel deze blogpost via
Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte van nieuwe trends, realisaties en woonbeleving

Terug naar boven